Як налаштувати гітару? Перевірені способи

artur
artur
Категорія Пісенник · 11 квітня 2024

Хочете стати професійним гітаристом у гурті? Або ви вподобаєте грати лише для хобі біля каміна чи на вогнищах з друзями? Незалежно від ваших амбіцій, є певні навички, необхідні для того, щоб ваша гра була приємною для слуху. Однією з основ є налаштування гітари. Ось декілька основних порад, які допоможуть вам досягти ідеально чистого звуку (звичайно, залежно від можливостей вашої гітари та струн).


Чим є налаштування?

Налаштування гітари полягає в натягуванні або розслабленні струн до відповідного рівня напруги. Чим сильніше натягнута струна, тим вищий звук ми отримуємо. Аналогічно, чим більше вона розслаблена, тим нижчий стає звук. Пам'ятайте також, що кожна струна, як і акорд, має своє позначення літерою. Але не плутайте назви акордів з назвами струн, це важливо.


Найпопулярніші методи налаштування гітари

Гітара - це інструмент, відомий від століть. Можна було б подумати, що про неї вже сказано все. Проте протягом років ми виявляємо, що ми дуже помилялися. Тому ми зосередимося на найпопулярніших методах налаштування, які ми знаємо дотепер. Ми закликаємо кожного спробувати всі, щоб зрозуміти, який для вас найкращий.


Налаштування "на слух"

Для аматорів цей метод може бути занадто складним через відсутність досвіду. Іноді, однак, іншого вибору просто немає, наприклад, коли ми знаходимося в лісі або у віддаленому місці. Звичайно, є спеціальні додатки для смартфонів, які можуть імітувати тюнер, але вони не завжди надійні. Тому варто навчати свій слух з перших днів і використовувати аксесуари лише наприкінці, щоб уточнити результат своєї роботи.


Налаштування за допомогою тюнера

Тюнер - це невеликий і недорогий аксесуар, який варто купити одразу з інструментом. Ми радимо використовувати лише перевірені інструменти від кращих виробників, оскільки робота з ними буде набагато зручнішою і простішою. Тюнер надає нам три основні інформації, включаючи:

  1. висоту опорного звуку A (зазвичай у формі "A=440 Гц");
  2. буквене позначення найближчого звуку;
  3. відношення звуку до струни, яка звучить на цей час (занадто високо, занадто низько, добре).


Як користуватися стрілкою? Це не складно. Достатньо:

  1. встановити тюнер на еталонний звук A (440 Гц);
  2. ударити по струні;
  3. перевірити, чи звук занадто низький або занадто високий;
  4. натягнути або розслабити струну.


Це все! Просто, чи не так?


Метод п'ятого ладу

Гітара - це, на перший погляд, простий інструмент, але, поглиблюючись в його таємниці, ми з часом усвідомлюємо його надзвичайні можливості. Це свідчить про те, що звуки однієї октави можна знайти в кількох місцях. Струни мають свої відповідники на п'ятому ладу і найближчої, товстої струни (з винятком другої струни B). Якщо ви хочете використовувати цей метод, переконайтеся, що перша струна налаштована правильно. Як це зробити? Ви можете скористатися іншим інструментом (гітарою).


Використання інших інструментів

Налаштування однієї гітари відносно іншої (вже налаштованої) - це очевидно. Але що, якщо у вас під рукою фортепіано? Це також можливо, але вам потрібно запам'ятати назви білих клавіш. Вони утворюють гаму до мажору, а звуки розташовані підряд, тому завдання не таке складне, як може здатися. Потім достатньо відтворити звук, що відповідає назві струни, яку ви хочете налаштувати.

Окрім вищезазначених методів, існує також налаштування флажолетами або інтервалами. Проте, нам здається, що цієї кількості інформації буде достатньо для всіх, хто тільки починає свою пригоду з грою на гітарі. Якщо вас цікавлять інші пропозиції, дайте нам знати.