Як читати акорди для гітари?

Колектив редакції
Колектив редакції
Категорія Пісенник · 8 березня 2021

Вміння грати на гітарі нагадує гарну спортивну фігуру — всі хотіли б її мати, не докладаючи до цього особливих зусиль. Хоча насправді шлях до мети може бути дуже приємним — потрібно тільки мати хорошого вчителя і сильне бажання.

Хороша новина — вчитель вже є. У цій серії я покажу вам, як крок за кроком вчитися грати на гітарі. Я подаватиму інформацію невеликими порціями, щоб полегшити засвоєння. Єдина умова — ти маєш пробувати виконувати вправи, читати й аналізувати інформацію, яка публікуватиметься в наступних статтях. Саме читання текстів не буде дієвим, але якщо ти кластимеш пальці на гриф, пробуватимеш різні техніки гри або виконуватимеш інші дії, про які я проситиму — тоді наше навчання буде набагато ефективнішим. А це і є нашою метою, чи не так?

Ми почнемо з основ, які стануть фундаментом для подальшого навчання. Сьогодні ти навчишся читати гітарні акорди — це просто, і ти, можливо, зрозумієш нотацію інтуїтивно, але для порядку ми обговоримо все по черзі.

Гітарні акорди — як читати схеми?

Щоб грати на гітарі, ноти не потрібні. Для аматорської гри для власного задоволення достатньо вміти правильно ставити й затискати акорди на грифі. Для того, щоб їх вивчити, треба звернутися до схем, тобто схематичних зображень гітарних акордів. Вони показують правильне розміщення пальців на струнах, завдяки чому ми отримуємо потрібний звук. Щоб зіграти найпростіші пісні, вистачить кілька акордів.

Схематичне зображення грифу полегшує прочитання акордів. Літери позначають назви струн, горизонтальні лінії — струни, цифри — номери ладів (вони додатково позначені вертикальними лініями), а чорні крапки показують, де треба натискати на струну.


акорд Мі-мажор

акорд До-мажор


У багатьох європейських країнах схеми акордів представлені горизонтально, найтонша струна вгорі, а найтовстіша внизу. Це може здаватися нелогічним, оскільки для правші, яка тримає на колінах гітару, розташування струн є протилежним. До цього потрібно просто звикнути і запам’ятати. У США та Південній Америці схеми зазвичай відображаються вертикально, з найтовстішою струною ліворуч.

Хрестики, акорди баре

Більш складні акорди можуть містити позначку "×", яка показує, що цієї струни не задіюємо для відтворення даного акорду, або можемо побачити вертикальну лінію, яка з'єднує дві чорні крапки — це символ акорду баре, який полягає у натисканні декількох струн одним пальцем. Однак найосновніші схеми акордів показують нам лише перші три типи інформації: назви струн, номери ладів і чорні крапки в місцях, де треба притискати струни.

Малюнки акордів, адресовані гітаристам-початківцям, можуть містити інформацію про те, якими пальцями слід натискати дану струну. Тоді цифри в кружечках означають пальці:

1 - вказівний палець
2 - середній палець
3 - безіменний палець
4 - мізинець

Акорди в дужках

Старі фотографії на стіл розклади...  B F A Dm (F C E Am)

Акорди в дужках показують альтернативний варіант виконання фрагменту пісні. Комусь краще звучить перша версія, комусь — друга, і тому автор розбору вирішив записати обидві. Іноді в дужках також можуть бути подані необов’язкові акорди — їх можна грати, або не грати.

Теорію пройдено, час на практику

Час на першу практичну вправу. На нашому сайті можна знайти схеми основних гітарних акордів. Візьми акорд Соль Мажор (G) і спробуй відтворити його на грифі гітари. Не забувай про правильний порядок розміщення пальців. Відпусти акорд і затисни його знову кілька разів поспіль — ця вправа вчить правильно розташовувати пальці на струнах і полегшує запам’ятовування акорду.


акорд Соль Мажор

Коли ти навчишся читати схеми, ти зможеш самостійно вивчати будь-які інші акорди. Якщо ти захочеш вивчити нову пісню, достатньо буде знайти акорди до неї. Потім просто треба трохи потренуватися, щоб навчитися плавно брати і змінювати акорди. І все!

Сьогодні ти дізнався, як читати гітарні акорди. Це базові знання, які допоможуть вчитися грати на гітарі самостійно. Успіхів!