Чому "гуде" гітара?

artur
artur
Категорія Пісенник · 25 квітня 2024

Ви починаєте грати на гітарі й раптом, попри всі зусилля, чуєте неприємне дзижчання на одному з ладів? Це популярна проблема. Музичні форуми рясніють питаннями про те, чому дзижчить гітара. Я знаю, що на початку навіть така дрібниця може відбити у вас бажання продовжувати навчання, тому у цій статті я покажу вам, які можуть бути причини цієї проблеми та як з нею боротися.


На початку вам важливо усвідомити дві речі: по-перше, дуже ймовірно, що виною є дефект гітари, а не ваші помилки. Важливо пам’ятати, що іноді проблема абсолютно поза нашим контролем! 

Друге: гітари зроблені з дерева, і вони постійно працюють. Корпус з дерева чутливий до температури, вологи та механічних пошкоджень. Ось деякі з причин, чому дзижчання може з’явитися на будь-якій гітарі, навіть якщо спочатку все здавалося б добре.

Причини дзижчання гітари

Дзижчання гітари — це повторюваний брудний звук, який може виникати під час гри на певній струні або на певному ладу. Важливо, що в електрогітарах лише дзижчання підсилювача свідчить про проблему. Причини дзижчання гітари можуть бути різними:

  1. Кривий поріг. Особливо це трапляється з дешевшими гітарами. Тоді струна зачіпається за виступаючий елемент і звучить брудно. Підказкою того, що це проблема з вашою гітарою, буде те, що дзижчання виникає лише тоді, коли ви граєте на певних ладах - іноді гуде одна струна, іноді гуде кілька струн.
  2. Міст занадто низький. У такому випадку дія струн нижча, ніж повинна бути, тому вони неминуче зачіпаються за лади. Ви впізнаєте цю проблему за дзижчанням струн у різних положеннях.
  3. Пошкодження струни. Через часту гру струни можуть бути пошкоджені. Якщо обмотка однієї зі струн порушена, це може спричинити дзижчання. Подивіться уважно на струни по всій їх довжині або спробуйте відчути шорсткість струн пальцями там, де струни торкаються ладів і грифа.
  4. Неправильно підігнане сідло характеризується дзижчанням, коли ви перебираєте «порожні» струни, не притискаючи їх до ладів.
  5. Незакріплені клавіші або компоненти клавіш можуть резонувати, спричиняючи небажаний звук.
  6. Дефекти в конструкції гітари. Рідко буває так, що, наприклад, шия має неадекватний вигин. Це може бути виробничий дефект або отриманий, наприклад, під час зберігання приладу в приміщенні з надто високою вологістю.
  7. Неточне натискання струни. Коли ви початківець, вам потрібно враховувати власний брак техніки. Якщо у вас є можливість, спробуйте зіграти на чужій гітарі та подивіться, чи проблема з дзижчанням не зникає, або спробуйте сильно натиснути на струни та подивіться, чи гітара перестане гудіти під час вашої гри.

Гудить гітара - що робити?

Якщо у вас якісна гітара, краще віднесіть її в майстерню по ремонту гітар, де про неї подбає професійний майстер. Це найкраще рішення, яке гарантує, що проблема буде правильно діагностована та усунена з найменшим впливом на прилад.

Однак якщо у вас «бюджетна» гітара і ви не хочете в неї вкладатися, можна спробувати впоратися з деякими проблемами самостійно, скориставшись допомогою фахівця. Наприклад, ви можете самостійно знайти кривий поріг, поклавши, наприклад, коротку лінійку або платіжну картку впоперек порогів і натиснувши з кожного боку. Якщо в будь-який момент ви відчуєте, що об’єкт, який ви прикладаєте, трохи хитається, ви виявили, що поріг зависокий. Покрийте гриф малярською стрічкою, щоб захистити його, і спробуйте трохи підпиляти лад там, де він нерівний (вона не повинна бути такою до кінця!).

Занадто низький або пошкоджений міст потрібно просто замінити на новий/вищий. Їх ціна коливається від кількох до кількох сотень злотих. При цьому ми трохи освіжимо зовнішній вигляд гітари й підвищимо її вартість.

Якщо проблема в пошкодженій струні, заміна її на нову допоможе, але, ймовірно, ви не зможете самостійно позбутися дефектів конструкції гітари. 

Пам'ятайте ще одну річ. Зараз в Інтернеті можна знайти консультацію по кожній дрібниці. Якщо ви тільки починаєте грати на гітарі, то, ймовірно, у вас інструмент середньої або низької якості - у таких ситуаціях швидше за все виникнуть проблеми. Не дозволяйте таким деталям, як дзижчання, відволікати вас від регулярних вправ, адже вони найважливіші! Прийде час абсолютно чистих звуків і ідеальної гітари.