Гітара чи укулеле? Що вибрати?

Колектив редакції
Колектив редакції
Категорія Пісенник · 8 березня 2021

Дороги назад нема: прийнято рішення навчитися грати на якомусь музичному інструменті. Якщо твоя душа лежить до струнних інструментів, то, цілком можливо, ти розглядаєш як варіант укулеле, яке останнім часом стає все популярнішим. Гітара чи укулеле — важко визначитися, якщо ти музикант-початківець. Ця стаття розвіє твої сумніви та допоможе зробити вибір.

На початку я б хотіла наголосити на двох моментах. По-перше: кожен інструмент вимагає навчання і зусиль. Деякі інструменти легше опанувати, але все одно вміння грати прийде з часом завдяки практиці та самостійній роботі. В інтернеті можна знайти багато безкоштовних матеріалів, тому насправді від тебе потрібна лише мотивація до регулярних занять та самодисципліна — за таких умов результат не змусить себе чекати.

Другий важливий момент — твої уподобання. Я розповім лише про плюси і мінуси вибору гітари та укулеле, можеш використати їх як орієнтир. Остаточний вибір за тобою, бо саме ти будеш вчитися грати і насолоджуватися грою на обраному інструменті. Це важливо! Інакше гітара чи укулеле швидко опиниться в кутку кімнати і припадатиме пилом, і єдина відмінність буде в тому, що укулеле займе трохи менше місця. ;)


Гітара та укулеле - що враховувати при виборі?

Теоретично укулеле є різновидом гітари. Тому різниця між класичною шестиструнною акустичною або електричною гітарою та чотириструнним укулеле невелика. На що звернути увагу при виборі інструменту?

Гітара має більший діапазон звуків, тому дає музиканту більше можливостей. Це чудовий вибір, якщо ти тільки починаєш свою пригоду у світі музики, але серйозно ставишся до цього і мрієш стати професіоналом. В інтернеті дуже багато ресурсів, які допоможуть навчитися грати на гітарі, а також можна з легкістю знайти або підібрати акорди до багатьох пісень, з чим трохи складніше у випадку з укулеле. Колядки чи патріотичні пісні під супровід укулеле це скоріше виняток, ніж правило. З гітарою таких труднощів не виникне. Якщо ти ставиш за ціль грати на декількох інструментах, то перейти з гітари на укулеле легше, ніж навпаки.

Укулеле має свій шарм, і, мабуть, саме тому завойовує дедалі більше шанувальників. Великою перевагою цього інструменту є невеликий розмір — його можна всюди брати з собою. Цей плюс точно оцінять мандрівники. А ще на укулеле можна грати в різних місцях — у кріслі, в гамаку і навіть каяку. У порівнянні з гітарою, укулеле має коротший гриф і менше струн, а отже, простіші акорди. Крім того, завдяки тоншим, м’якшим і менш натягнутим струнам вчитися грати на укулеле не так боляче — порівняно з гітарою пальці не болітимуть.

Укулеле — порівняно недорогий інструмент, тому, якщо ти ще вагаєшся, чи це точно твоє, краще, звичайно, вкласти меншу суму. Додатковою перевагою укулеле є те, що грати на початку легше, і результати навчання будуть помітні набагато швидше.

Гітаристи часом скептично ставляться до укулеле — може, через невеликий розмір, що нагадує іграшку, або радісний, безтурботний звук? Однак слід пам’ятати, що це повноцінний поліфонічний інструмент, який дає безліч можливостей, особливо тим, хто тільки починає свою пригоду в світі музики. Цікаво, що укулеле було першим інструментом Джимі Хендрікса. Бітлз теж грали на укулеле.

Заміна інструменту на сайті

Нещодавно ми додали функцію зміни інструменту з гітари на укулеле та навпаки. Завдяки цьому ти можеш грати на укулеле всі пісні, які були опрацьовані для гітари!

Натисни на кнопку налаштувань при опрацюванні.

Гітара чи укулеле - короткий висновок

Гітара — ідеальний вибір для шанувальників класики, які мріють професійно грати і шукають інструмент з великими можливостями. Укулеле чудово підійде для "музикантів на вихідні", які хочуть швидко вивчити основні мелодії, щоб грати біля вогню, або для тих, кому просто подобається життєрадісне звучання цього інструменту. Варто пам’ятати, що в руках амбітної людини укулеле теж має багато можливостей!

Тепер ти маєш достатньо інформації для прийняття рішення. Найпростіший спосіб — прислухатися до свого серця і вибрати інструмент, який здається більш “твоїм”. Так ти кайфуватимеш від процесу навчання і розвиватимешся як музикант. Успіхів!